Fijn zittenblijven tijdens de vakantie

Het prinsenkoppel in de met hemelbed uitgeruste kamer naast ons ontwaakt omstreeks half 8.

Nog maar één dag op Franse bodem en we nestelen ons reeds gedwee in de Franse savoir-faire als het aankomt op langzaam wakker te worden. Een ontbijt in de grote eetkamer van het kasteel voor ons viertjes geeft het geheel net dat beetje meer. Are you being served maar dan op z’n Frans.

Geïnspireerd door het diner van gisteravond dat begeleid werd door een fruitige Sancerre en gedocumenteerd dankzij de Guide Hachette klimmen en dalen we door het oneindige landschap op zoek naar de twee gehuchtjes die met een hartje werden beloond door echte wijnkenners.

Met drie kartons Sancerre in de koffer, is Bourges onze eerstvolgende stop. Bourges heeft een grootse kathedraal, al zeker langs de buitenkant. Het is een van de mooiste uit de kluiten gewassen kerken in Frankrijk waarmee je de evolutie in de middeleeuwse bouwkunst kunt duiden aan je oudste zoon. Het Bourges-van-het-volk is er een van vakwerkhuizen, pleintjes en fonteinen.

Nog 300 kilometer bollen en we zijn in onze eerste gite, een oud schoolgebouwtje in Troche in de Corrèze. Een Nederlands koppel heeft het sinds enige tijd in bezit en heeft het ingericht in eigen stijl, maar zonder op een eurocent meer te kijken. Alle nieuwe snufjes op het vlak van elektronica zijn aanwezig, tot en met een volledig uitgeruste zolder met projectiemogelijkheid op groot scherm en geluid door het betere merk luidsprekers.

Toch vermoed ik dat we maar weinig gebruik zullen maken van al dat multimediale geweld. Daarvoor trek je immers niet naar een van de mooiste, nog niet toeristisch vermassacreerde regio’s van Frankrijk. De koffiedrapvoorspellingen van zowat elke weersite geven trouwens continu warm en droog weer voor de Corrèze.

Het is ons vijfde jaar in Frankrijk, een jubileum. Een jubileum dat we niet alleen wilden vieren. Ook Liesbeth, een nicht van Els, en haar gevolg trekken mee gedurende een week.

Na een check-up van de kamers manifesteert zich een kamerverdeling. De kids duiken ondertussen het nog koude opbouwzwembad in en amuseren zich rot. Waterpistooltjes, natte werpzakken en veel gespetter, maar vooral het uitdagende gezelschap zet hun mood op pleasure guaranteed.

Met drie flessen Sancerre en een grote pot pasta trappen we de vakantie echt in gang. Iedereen moet zittenblijven die avond in het oude schooltje en valt moe maar tevreden in slaap. Niemand vindt het erg …

(7 juli 2012)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: